SIMPA - PLATFORMA INFORMATICA
SIMPA - PLATFORMA INFORMATICA

 

Platforma SIMPA este o aplicație modulară compusă din componente ce urmăresc organizarea, sistematizarea, vizualizarea, analiza și interoperabilitatea datelor hidrogeologice și geologice. Aplicația de platformă este conectată la baza de date hidrogeologică și poate livra pe baza de interogări spațiale seturi de date necesare interpretării și analizei hidrogeologice. Cu ajutorul instrumentelor de export, se pot extrage date din baza de date și se pot configura într-un mod acceptat de aplicațiile de modelare. Aplicația permite definierea suprafețelor și faciesurilor hidrogeologice cu ajutorul capabilităților de analiză geologică. Modulul de hidrochimie permite vizualizarea și interpretarea datelor de calitate a apelor subterane ținând cont de trei criterii: spațiu, timp și parametru.

 

Din punct de vedere al arhitecturii interfeței, platforma SIMPA prezintă patru componente majore: (1) un panel în care datele sunt afișate pentru fiecare proiect; (2) panelul hartă ce permite vizualizarea datelor în format spațial; (3) panelul de resurse, în care utilizatorul poate vizualiza resurse necesare creerii unui proiect și (4) panelul de meniuri din care utilizatorul își poate alege instrumentele de analiză necesare.

Platforma informatica

Mediile sedimentare (sedimentele aluvionare, delte, etc.) sunt in general acvifere foarte importante datorita caracteristicilor ca: permeabilitati mari, capacitati de stocare, interactiunea cu apele de suprafata, etc. Expolatarea acestor tipuri de acvifere este semnificativa deoarece, printre alte motive, aceste acvifere sunt usor accesibile (in general nu este nevoie de sisteme complexe de captare si in cele mai multe cazuri sunt suficiente puturi si/sau foraje intre 10 – 100m adancime). In acelasi timp accesibilitatea acestor acvifere contribuie la faptul ca acestea au o vulnerabilitate crescuta. De aceea, pentru a asigura si a garanta timpul si utilizarea acestor resurse este necesar un management hidrologic adecvat. Gestiunea corecta a acestor acvifere se poate realiza numai prin modelare hidrogeologica.

 

Pentru ca aceste modele sa ofere rezultate corecte este necesar ca acestea sa reproduca in mod corect procesele hidrogeologice. Totusi, se stie faptul ca mediile sedimentare sunt extrem de eterogene, ceea ce este si un paradox deoarece de obicei se folosesc modele foarte simplificate bazate pe ipoteza omogeneitatii unor zone mari.

Modelele ce stau la baza gestiunii acviferelor permit conceptualizarea si cuantificarea proceselor hidrogeologice si simuleaza o serie de scenarii precum secete, exploatarea resurselor, evolutia calitatii apei, comportamentul poluantilor in acvifer, interactiunea intre lucrarile subterane conditionate de comportamentul hidraulic si geomecanic al terenului, etc.

 
 
iulie 2018
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Prezentare teza doctorat Pablo Andrés Gamazo Rusnac

Coordonator stiintific: Jesús Carrera, Maarten Saaltink

Universitatea Politehnica din Catalunia

Citește mai departe...